torsdag 15 september 2016

Rektorn om skolbiblioteket

Idag fick jag tre minuter till att intervjua rektorn om skolbiblioteket. Hon verkar väl medveten om hur dåligt biblioteket fungerar, och medger att det "inte prioriteras högt". Däremot presenterar hon lösningar för att förbättra situationen, men dessa lösningar är inte möjliga att utnyttja för mellanstadielärarna.



Anledningen till att skolbiblioteket prioriteras lågt är för att det budgeteras i samma post som andra resurser till skolan. Behovet av skolbibliotek ställs med andra ord mot behovet av extra resurser för de elever i behov av extra stöd. Och eftersom det finns många elever som behöver 1-1-stöd, men som i dagsläget inte har det, och lärare som bokstavligen går på knäna för att klara dagen – så prioriteras dessa resurser i en ekonomiskt pressad situation.

Rektorn pratar om biblioteket som fysisk plats som främst är tillgänglig för högstadieeleverna och som kan användas som undervisningsyta för dem. Hon menar att lärare och elever kan låna böcker, men förstår att det särkert inte används så eftersom de inte haft någon personal där de senaste två åren.

För mellanstadiet beställs boklådor från skolbibliotekscentralen till klassrummen. Rektorn hävdar att det går att beställa en bibliotekarie som berättar om böckerna i lådan samt att det går att ordna författarbesök.

Men när jag berättar detta för mellanstadielärarna i mitt arbetslag svarar samtliga att det är omöjligt med besök från bibliotekarie (eftersom tjänsten inte finns längre) eller författare (eftersom det inte finns budget till detta).

Gällande mediebeståndet har skolan 1 till 1 för iPads och har därför slutat underhålla datorerna i biblioteket. Datorerna står dock kvar, men eftersom det varit mycket strul med dessa datorer så används de inte längre.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar